Skip to the content

Unieke journalistieke serie: Project 46

Dagelijks sterft iemand in het verkeer. De 678 mensen die in 2018 in Nederland omkwamen, waren zelden groot nieuws. Vaker was hun overlijden een kort berichtje in de krant of website. Maar wie waren de slachtoffers? Wat gebeurde er die dag precies? Welke impact heeft een dodelijk ongeval? Journalisten Rik van Hulst en Judith Janssen van De Limburger deden maanden onderzoek naar de fatale ongelukken in Limburg vorig jaar.

Het niet dragen van een gordel, in slaap vallen achter het stuur, drank- en drugsgebruik, een botsing tegen een openslaande autodeur. Voorvallen die De Limburger optekende rond één jaar Limburgse verkeersongevallen. De journalisten Van Hulst en Janssen gingen op zoek naar het verhaal achter de 46 slachtoffers die voorkomen op de ongevallenlijst 2018 van de politie in Limburg.

Met dit onderzoek wil De Limburger de aandacht vestigen op verkeersongelukken, die ‘geaccepteerd’ lijken te zijn. “Dodelijke ongevallen krijgen weinig aandacht in de media terwijl de impact enorm is. Die impact willen we laten zien”, aldus Rik van Hulst en Judith Janssen. “Slachtoffers verdwijnen doorgaans als cijfers in de boeken van de politie of het CBS. Wij willen ze een gezicht geven.”

De Limburger sprak tot nu toe met ruim dertig nabestaanden van vijftien slachtoffers. Vanaf medio november 2019 worden de verhalen gepubliceerd onder de titel Project 46. Elk verhaal verschijnt ook als podcast. Vrienden, geliefden, collega’s en families vertellen over de fatale dag en hoe de abrupte dood hun leven heeft veranderd. Zoals de moeder van de 23-jarige Rody uit Landgraaf, die zonder rijbewijs en waarschijnlijk met drank en drugs op achter het stuur zat, van de weg raakte en in de berm terechtkwam. Rody was in de lijst van de politie verkeersslachtoffer nummer 39.
Of Frans, de man van Jeanne (73) die op haar fiets zat en op een voorrangsweg moest uitwijken voor een vuilniswagen. Ze viel en stierf een paar dagen later. Frans, met wie ze meer dan 50 jaar samen was, doet nu vrijwilligerswerk op het kerkhof waar Jeannes as ligt begraven. Jeanne was dode nummer 40. 

> delimburger.nl/project46